ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ, ΤΟΜΟΣ Β'
Πάρα πολλοί, νομίζουμε, πώς υπάρχουν στην Ελλάδα - ανάμεσα σ' αυτούς, κι' εμείς-πού εξακολουθούν να βλέπουν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ζωσμένο από ένα είδος σκοτεινού μεγαλείου. Επιβάλλεται το έργο αυτό από μακρυά, σα μια μεγαλόπρεπη οροσειρά χώρας άγνωστης και ανεξερεύνητης. Τη μελετούμε όχι με την έρευνα της λεπτομέρειας, δηλαδή με το μικροσκόπιο, αλλά με το τηλεσκόπιο πού αναδεικνύει κάπως πιο ανάγλυφα, καί μας τα φέρνει πιο κοντά, το μεγέθη, τους κύριους όγκους, τις γενικές γραμμές, τα σύνολα πού αφ' εαυτών ξεχωρίζουν. Προσπαθούμε ν' αφουγκραστούμε τον γενικό ήχο πού βγαίνει απ' αυτόν τον αστρόκοσμο-το μήνυμα του συγγραφέα, καθώς συνηθίσαμε να λέμε. Κι' ακόμα, καλά-καλά, δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κριτική μας, τί ακριβώς υποβαστάζει και κατευθύνει αυτό το μεγαλείο : ή ποίηση, ή πεζογραφία, ή φιλοσοφία, το θέατρο, ό ελεύθερος στοχασμός, ό προφητισμός, ή ηθική, ή κοινωνιολογία. Τόσα αλλά. Ο Καζαντζάκης, εξεπροσώπησε μ' έναν τρόπο ολοκληρωτικό τον ρόλο του συγγραφέα. Θυμίζει τους μεγάλους δημιουργούς του περασμένου αιώνα για τους οποίους κανένα είδος λόγου δεν έπρεπε να μείνει αδοκίμαστο από τις εμπνεύσεις τους.
Καζαντζάκης - Δελής - Βουτυράς - Συκουτρής - 'Αγρας - Σαραντάρης - Ιωαννίδης - Πηνιάτογλου - Καραγάτσης - Τσάτσος - Βάρναλης - Παπανούτσος - Εμπειρίκος - Αυγέρης - Αντωνίου - Θεοτοκάς - Μάτσας - Κ. Πολίτης - Καββαδίας - Θρύλος - Παπαχριστοδούλου - Σικελιανός (Β') - Ξενόπουλος (Β') - Παπαδιαμάντης (Β') - Χατζίνης - Μυριβήλης - Βενέζης - Εφταλιώτης - Παναγιωτόπουλος - Χάρης - Πολίτης Φώτος - Γιαννόπουλος.
Κυκλοφορεί και σκληρόδετο με τιμή 31,80 ευρώ.
Για τον συγγραφέα:
Ο Αντρέας Καραντώνης (1910- 1982) γεννήθηκε στην ʼνδρο. Στα 1923 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, ακολούθησε τα νομικά, χωρίς να τα τελειώσει, επειδή από νωρίς αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία, και ιδίως στην ποίηση και την κριτική. Στα 1935 με τον Γ. Κατσίμπαλη εξέδωσε το ιστορικό περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα», το λογοτεχνικό όργανο που θα επέβαλλε στην Ελλάδα οριστικά τη «Νέα Ποίηση», καθώς και την καινούργια πεζογραφία, που θα σχηματίσουν τη «Γενιά του 30». Ο Α. Καραντώνης ήταν ο κύριος ερμηνευτής και απολογητής των επιδιώξεων, των ιδανικών και των πραγματοποιήσεων αυτής της Γενιάς. Πολλές από τις μελέτες του και τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά. Για την όλη του προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου μας, τιμήθηκε με πολλά βραβεία.