ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 11ου ΚΑΙ 12ου ΑΙΩΝΑ
Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου αμφισβητούν την παραδοσιακή άποψη. Επιχειρούν να δείξουν τη συνοχή και την ιδιαιτερότητα όχι των ειδών, αλλά του συγγραφέα. Με προσεκτική ανάλυση όλων των έργων ενός συγκεκριμένου συγγραφέα, άσχετα από το λογοτεχνικό είδος, οι μελέτες αυτές βοηθούν στο να διεισδύσει κανείς πίσω από την πρόσοψη της σύμβασης, να ανακαλύψει όχι μόνο βιογραφικά στοιχεία, αλλά και τις προτιμήσεις και τις αποστροφές του συγγραφέα, τις κοινωνικές απόψεις του, τις πολιτικές συμπάθειες ή αντιπάθειές του, τα ηθικά και αισθητικά του πρότυπα. Οι στερεότυπες φόρμες ήταν παντού παρούσες, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούσαν να εκφράσουν τις ιδιαίτερες απόψεις και τις ζωτικές έγνοιες των κοινών ανθρώπων. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς που εξετάζονται εδώ έζησαν στον 12ο αιώνα.
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ KRAUSE ΣΤΟΝ BECK ΚΑΙ ΣΤΟΝ MANGO
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΤΤΑΛΕΙΑΤΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ: ΜΙΑ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΡΗΤΟΡΑ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΣΑΡΙΤΗΣ: ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΩΝΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Για τους συγγραφείς:
Ο Alexander Kazhdan (1922- 1997) γεννήθηκε στη Μόσχα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ufa της τότε Σοβιετικής Ένωσης το 1942. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Επιστημών (1946) και εργάστηκε σε διάφορα επιστημονικά ιδρύματα, προτού καταλάβει μια μόνιμη θέση στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ιστορίας της Μόσχας(1956). Το 1978 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε ως Senior Research Associate στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον. Είναι συγγραφέας ρηξικέλευθων έργων για τη βυζαντινή κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία. Υπήρξε επίσης ο οραματιστής, συντονιστής και δημιουργός του τρίτομου Oxford Dictionary of Byzantium.
O Simon Franklin είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Clare College. Διακεκριμένος μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρώσων ασχολείται και με ανάλογα θέματα του Μεσαίωνα.