Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στον αιώνα μας, όπου ο έρωτας έχει εκφυλιστεί σε αποτρόπαιους παθογενετικούς μηχανισμούς, η ανάταξή του στην αρχέγονη γνησιότητά του, όπως την είχαν εκφράσει οι Έλληνες, είναι μια από τις ζωτικές ανάγκες. Η αγωγή των Ελλήνων μέσα από τα έπη του Ομήρου και τα ζώπυρα της Μυθολογίας ένωσε την Ουράνια Αφροδίτη με την Πάνδημη θεά του Έρωτα και κατέστησε τους Ολύμπιους θεούς σύνοικους και συμπολίτες των θνητών. Ο Γάλλος κλασικός φιλόλογος με το έργο τούτο αποκαθιστά επίσης τον «ελληνικό έρωτα» στις αληθινές παιδαγωγικές του διαστάσεις. Το βιβλίο συμπληρώνεται από έναν εκτενή σχετικό επίλογο του μεταφραστή.
Περιεχόμενα
ΌμηροςΗ μυθολογία
Ο Ελληνικός Έρωτας
Ο γάμος και η οικογένεια
Οι εταίρες
Οι θεωρητικοί του έρωτα
Ο μυθιστορηματικός έρωτας
Συνολική άποψη
Ένας επίλογος του Α. Καραντώνη
Σημειώσεις του συγγραφέα
Ευρετήριο ονομάτων και τόπων
Με σημειώσεις, ευρετήριο ονομάτων και τόπων, έναν επίλογο του μεταφραστή για τον Flaceliere και μία εισαγωγή του στην νεοελληνική ερωτική ποίηση.
Για τον συγγραφέα:
Ο Robert Flacelière (1904- 1982) υπήρξε καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Λυών (1932- 1948) και της Σορβόννης (1948- 1963). Από το 1925 ως το 1930 υπηρέτησε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και από το 1963 κι ύστερα διετέλεσε διευθυντής της Ėcole Normale Supėrieure. Εκτός από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας άλλα έργα του είναι: Οι Αιτωλοί στους Δελφούς, Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα τον αιώνα του Περικλή, Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα, Μάντεις και μαντεία στην αρχαία Ελλάδα, Δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Ελλήνων. Έχει εκδώσει μέρος από τα Ηθικά καθώς και τους Παράλληλους Βίους του Πλούταρχου.