ΓΝΩΜΙΚΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΩΝ
Τα γνωμικά ανήκουν στις αρχαιότερες κα μονιμότερες εκδηλώσεις του ηθικού βίου των λαών. Ηθικές αντιλήψεις, θρησκευτικές δοξασίες και επιστημονικές γνώσεις, διατυπωμένες με τρόπο επιγραμματικό, έχουν αποβεί κανόνες ζωής όχι μόνο μεγάλων κοινωνικών ομάδων, αλλά και ολόκληρων λαών. Η διαχρονική χρήση τέτοιων κανόνων ζωής μαρτυρεί ως ένα βαθμό και το χαρακτήρα των λαών αυτών. (. . .) Η επιλογή των αποφθεγμάτων του βιβλίου αυτού μέσα από τους θησαυρούς της Αρχαίας Γραμματείας δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ιδιοτελής. Η κατάταξη τους σε θεματικές ενότητες αποδείχνει επίσης το στόχο της εκδοτικής αυτής χειρονομίας.
Με 15 χαρακτικά του Karl-Geogr Hirsch.
Για τη συγγραφέα:
Η Ελισάβετ Σούμαν είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Θέμα της διατριβής της είναι "Η κοινωνική θέση της γυναίκας στις κωμωδίες του Πλαύτου". Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες της, των οποίων τα θέματα αναφέρονται στην ιστορία και στις δραστηριότητες του παγκοσμίως γνωστού εκδοτικού οίκου της Λειψίας BSB B. G. Teubner.
ʼλλες εργασίες της είναι σχετικές με την ιστορία των μαθηματικών. Τέλος, πραγματείες της, που έχουν ως θέματα τους την κοινωνική θέση της γυναίκας στις κωμωδίες του Πλαύτου, έχουν δημοσιευθεί σε φιλολογικά περιοδικά ή έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια.